Makalösa Maskiner

Allmogens båtar och redarnas fartyg

Het Sommar

På resa med Chiefen och Sally Jones

Gösta Werner - Berättelser från de sju haven

 

Makalösa Maskiner

En spännande utställning

om fartygsmaskiner och teknik

6.12 2015 - 5.3 2017

Makaloêsa Maskiner logo bi

Maskiner är makalösa. För de av oss som inte är så tekniskt bevandrade framstår de dessutom som gåtfulla. Vad är det som gör att en ångmaksin eller dieselmotor kan sätta ett fartyg i rörelse? Hur funkar det egentligen? Den frågan vi redde vi ut i utställningen "Makalösa maskiner".

Dieselmaskin

Utställningen producerades i samarbete med Tvärstyckarna, en ideell maskinistförening, som länge har arbetat med att rusta upp en gammal dieselmotor. De har också arbetat med en av Sjöfartsmuseets mindre ångmaskiner som ställdes ut i utställningen.

Lär med Mulle Meck

I utställningen fick våra besökare lära sig mer om hur ångmaskinen och dieselmaskinen fungerar tillsammans med den populära barnboksfiguren Mulle Meck. Jens Ahlbom som är illustratör till böckerna om Mulle Meck har gjort två unika väggillustrationer som beskriver hur maskinerna fungerar. 

Barnens Verkstad

"Makalösa Maskiner" var en utställning där det fanns något för alla att göra och röra. Barnen hade sin egen verkstad med verkstadsarbete som filning och gängning av skruvar, rör som måste byggas ihop m.m. Sjöfartsmuseet hade också fått låna in en station från vetenskapscentret Heureka i Finland, som visar hur en propeller med vridbara blad fungerar. 


Verkstadsarbete

 

Montering

 

Allmogens båtar och redarnas fartyg

Yngve Gustafssons fartygsmodeller visades i Lilla specialsalen under hösten 2016.

Yngve Gustafsson, pensionerad befälhavare och rederitjänsteman, har länge byggt modeller. Likt sjömännen ombord på segelfartygen, filade även han på detaljer till modellerna under sina frivakter. Sista fartyget han arbetade på var ms Belgard som finns med som modell i utställningen. Allmogefartygen har kommit till senare och är en komplett utvecklingsserie börjandes från gavelekan ända fram till galeasen. 


Yngve Gustafsson allmogebat


Utställningen bestod av 10 allmogebåtar och 6 lastfartyg från 1950-talet och framåt. 

 

Het Sommar

Fotografier från de åländska segelfartygen

12.5 - 11.9 2016

Fotografierna är tagna på 1920- och -30-talen, under seglats på varmare breddgrader och ger en känsla av sommar. När fartygen kom in i tropikerna förändrades rutinerna ombord och det fanns tid för andra sysslor - något som kan ses på många av fotografierna. Man passade på att klippa sig, att sköta underhållsarbeten ombord, att musicera, idrotta eller bara vila. 


17 Birger Strömbergs album


45 Boris M Lindholms album

 

Upp

 

På resa med Chiefen och 
Sally Jones

17.9 2013 - 13.9 2015

 Utställningen "På resa med Chiefen och Sally Jones", som baserar sig på den prisbelönta boken Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius, var Ålands sjöfartsmuseums största satsning någonsin när det kommer till specialutställningar. Utställningen var mycket populär speciellt bland barnfamiljer och på utställningens allra sista dag bjöd museet till kalas för alla som ville komma. Glädjande nog får utställningen leva vidare - den här gången på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg. Är du också intresserad av att hyra utställningen? Ta gärna Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..


Det här är en utställning som passar för både barn och vuxna, berättar intendent Heidi Viktorsson. Utställningen är uppbyggd kring ett flertal olika miljöer, som t ex ett stort ångfartyg, en hamnkrog och en djungel. Man får röra vid allting och vi uppmuntrar till aktiv lek där bara fantasin sätter gränser.

I boken Legenden om Sally Jones, som handlar om gorillan Sally Jones, finns ett flertal maritima teman som utgör utställningens röda tråd. Sally Jones lever ett äventyrsfullt och ganska tragiskt liv. Genom olika omständigheter hamnar hon till sjöss. Där träffar hon Chiefen, en finsk maskinchef, som blir en vän för livet. Wegelius behandlar ämnen som handelstrader, arbete ombord, hamnliv och smuggling. Men man kan som läsare också se en djupare berättelse om utanförskap och hemlängtan. Därför vill vi genom utställningen "På resa med Chiefen och Sally Jones" även väcka tankar kring vad ett hem egentligen är och hur man hittar dit, säger Viktorsson.

 

                Jakob-i-djungeln

I-maskin

 

Miljöerna i utställningen är planerade och byggda av hantverkaren och tusenkonstnären Sture Ahlström. Textilarbeten av Reet Horner och Madeleine Caldén.

Utställningssponsor: Alandia Försäkringar

 

Upp

Gösta Werner
berättelser från de sju haven

15.6 - 16.8 2015

Gosta Werner2

Den modernistiska marinmålaren Gösta Werner (1909-1989) var många år till sjöss innan han blev konstnär. Han seglade bland annat på det åländska segelfartyget Killoran. I sin konst som avviker från det traditionella marinmåleriet, återskapar Werner sina minnen från det hårda livet till sjöss. Utmärkande för Werners stil är att en bild ofta består av flera mindre bilder och att text får löpa fritt över motiven.

Flera av tavlorna lånades från Ålands konstförenings samling.

 

Upp 

SEPTEMBER-MAJ

ÖPPET DAGLIGEN 11:00 - 16:00

JUNI-AUGUSTI
öppet dagligen 10:00 - 17:00