Fyrmastbarken Pommern

Sveaborgs Skeppsvarv

 

Fyrmastbarken Pommern
Glasgow - Hamburg - Mariehamn


maj 2017 - februari 2018

 

Fyrmastbarken Pommern är stängd för besökarna under säsongen 2017 och därför har det stolta segelfartyget fått flytta in på Ålands sjöfartsmuseum istället, berättar intendent Heidi Viktorsson som lett arbetet med utställningen. Med den här utställningen vill vi berätta historien om Pommern och om hennes ursprung, fortsätter Viktorsson. Varför hon byggdes, hennes speciella egenskaper som lastfartyg och hur hon hamnade på Åland där hon var till slutet av sin karriär. Pommern hade en ålder av 20 år när hon köptes av den åländska redaren Gustaf Erikson. Innan dess seglade hon för tyska rederier, bland annat Laeisz i Hamburg och deras berömda flotta av "Flying P-liners".


With good speed Pommern
Pommern plöjer fram över oceanerna


För tillfället byts huvuddäcket på Pommern ut och därför har vi tagit in en del av däcksutrustningen, berättar Viktorsson. Det är fråga om rejäla och tunga pjäser som olika vinschar och gångspel.

En 20 minuter lång film som berättar om Pommerns resa till Australien 1936-1937 kan också ses i utställningen. 

pommern affisch utan text

Utställningen om Pommern visas fram till februari 2018.

 

Sveaborgs Skeppsvarv - bro till framtiden

8 juni - 8 oktober

Utställningen om skeppsvarvet på Sveaborg är inlånad från Finlands sjöhistoriska museum i Kotka och visar ett urval fotografier av Jacopo Brancati ur en större fotoutställning. Fotografen och journalisten Jacopo Brancati har specialiserat sig på sjöfart och har jobbat för flera europeiska museer och för fackpress. Han började dokumentera Sveaborgs varv år 2011 för att väcka intresse för varvet och dess fartyg och på det sättet hjälpa till att bevara det finska kulturarvet. Sveaborgs varv har fungerat nästan oavbrutet i 300 år. Förr byggdes krigsfartyg där, idag restaureras fartyg av historisk betydelse. Varje vinter ger varvet skydd åt traditionella träsegelfartyg vilka byggdes för kustsjöfart efter andra världskriget. Tack vare två generationer av människor som seglat och med kärlek restaurerat fartygen seglar ännu några av dessa skepp.

 

0024beskuren
Foto: Jacopo Brancati

Kantelekonstnär Arja Kastinen har skapat en unik ljudmiljö för utställningen.

Utställningen "Sveaborgs skeppsvarv - en bro till framtiden" är producerad av Viaporin Telakka ry. och visas i Lilla Specialsalen på Ålands sjöfartsmuseum.


Välkommen till Ålands sjöfartsmuseum!

SEPTEMBER-MAJ

ÖPPET DAGLIGEN 11:00 - 16:00

JUNI-AUGUSTI
öppet dagligen 10:00 - 17:00