Barnens museum

Det finns mycket roligt för barnfamiljer att göra på Ålands sjöfartsmuseum. Sjöfartsmuseets utställningar är interaktiva på riktigt. Här finns en mast att klättra i, en livflotte och flera typer av fartygsbostäder att stiga in i, ett stuvningspussel, en lasthanteringsstation och en bryggsimulator. Dessutom har vår maskot, skeppsråttan Ruby, byggt egna små utställningar runt om i museet. Dem hittar du i råtthålen - leta på låg höjd!

Toalett med skötbord finns på flera våningsplan, hissar och ramper gör att alla kommer fram överallt på museet så det är lätt att ha med de allra minsta till Ålands sjöfartsmuseum.
 

Ruby och Havet

Korallen

Gå på skattjakt

Piratklubben

 

Ruby och Havet barn

Ruby och Havet

Sjöfartsmuseets nya barnrum Ruby och Havet är en fantasifull värld både ovan och under vattenytan. Här får barnen bekanta sig med vrak, havsdjur, sjöjungfrugrottor, men även ta sig upp ovan ytan och bli havsforskare ombord på forskningsfartyget r/v Ebba. 

Tillgänglighet är en viktig del av vårt arbete på Ålands sjöfartsmuseum och i Ruby och Havet finns det hiss så att alla kan ta sig upp till vattenytan.

Ruby och Havet är öppet under museets normala öppethållningstider.


Linnea med cyklop

 

Ruby och Havet har byggts och planerats tillsammans med Sture och Johnny Ahlström, som även byggde vår populära barnutställning "På resa med Chiefen och Sally Jones" som visades 2013-2015. Utställningen har därefter visats på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg, på Forum Marinum i Åbo och för tillfället på Sjöfartsmuseet i Oslo. 

Förverkligandet av Ruby och Havet stöds ekonomiskt av Alandia Försäkring, Eckerölinjen och Optinova.

Korallen

I anslutning till Ruby och Havet öppnade vi i oktober 2017 barnverkstan Korallen, där barn tillsammans med medföljande vuxna kan bygga en liten flotte av återvunnet material. Det finns även färgläggningsbilder föreställande allt från piratflaggor och segelfartyg till skeppsråttan Ruby.

Korallen är öppen under museet normala öppethållningstider.

 

 

Ga pa skattjakt

Gå på skattjakt

Att gå på skattjakt är både spännande och lärorikt. Du får ett frågeformulär i receptionen och får sedan upptäcka hela museet genom att svara på frågor om våra fina föremål. När du har genomfört skattjakten finns det en skattkista där du får hämta en egen liten skatt att ta med dig som ett minne från Sjöfartsmuseet.

 

 asm pommern barnaktivitet 1

Piratklubben

Ålands sjöfartsmuseum och Pommern är en del av Piratklubben som är barnens egen klubb på Åland. Medlemskapet i Piratklubben är gratis och aktiviteterna som ordnas av medlemsföretagen passas bäst för barn i åldern 4-12 år. Piratklubbens egen maskot heter Peppi Pirat och henne kan man träffa ibland ombord på Pommern eller på Sjöfartsmuseet. På Piratklubbens hemsida finns all information som barnfamiljen behöver för ett lyckat besök på Åland. 

Peppi Logo liten RGB

 

 

SEPTEMBER-MAJ

ÖPPET DAGLIGEN 11:00 - 16:00

JUNI-AUGUSTI
öppet dagligen 10:00 - 17:00